Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

1ο Ενημερωτικό Δεκεμβρίου

Θέμα : Κινδυνεύουν οι διευθυντές οι οποίοι παρέκαμψαν το Σύλλογο Διδασκόντων και ανάρτησαν τον προγραμματισμό;


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Την εβδομάδα αυτή επίσημα σταμάτησε να δέχεται δεδομένα η πλατφόρμα του ΙΕΠ για την ΑΕΕ της σχολικής μονάδας. Δεν σας κρύβω ότι έλαβα μηνύματα για τη στάση των διευθυντών σχολικών μονάδων του νομού, αλλά και άλλων νομών, προς τους συλλόγους διδασκόντων. Στα μηνύματά τους οι συνάδελφοι περιέγραφαν την καταστρατήγηση του δικαιώματός τους στις συλλογικές αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής τους μονάδας.

Βάση την κείμενη νομοθεσία ΥΑ 1340/2002 που αφορά τα Γενικά καθήκοντα και αρμοδιότητες των Δ/ντων άρθρο 28 παρ2.Γ ο δ/ντης“...είναι υπεύθυνος και υλοποιεί τις αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων.”, άρθρο 37 παρ6Δεν συγκαλείται συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων εάν το θέμα ή τα θέματα που προτείνονται για συζήτηση ανήκουν, σύμφωνα με το νόμο, στην αποκλειστική αρμοδιότητα του διευθυντή ή ...”, παρ 17Οι αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων λαμβάνονται πάντα μέσα στα όρια της αρμοδιότητάς του, είναι δεσμευτικές για όλους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και υλοποιούνται από το διευθυντή του σχολείου.”, άρθρο 39 παρ Α.2 Καθήκοντα και αρμοδιότητες του Συλλόγου των Διδασκόντων “Ο Σύλλογος Διδασκόντων παρακολουθεί και εφαρμόζει τον αρχικό προγραμματισμό και, εφόσον, χρειασθεί παρεμβαίνει διορθωτικά.” και παρ Α.3 “Στο τέλος της σχολικής χρονιάς γίνεται η αυτοαξιολόγηση, κατά την οποία αξιολογείται ο βαθμός επίτευξης των στόχων που τέθηκαν κατά τον προγραμματισμό και η αποτελεσματικότητα των προγραμματισμένων ενεργειών.” Όπως επίσης η κατ’ άρθρο 23 παρ.1 του ν.1264/1982η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο επέμβαση στην άσκηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων συνιστά ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη και τα όργανα αυτού”.

Ωστόσο, εκείνο που προβληματίζει είναι ο τρόπος αξιολόγησης αυτών των δ/ντων. Όπως γνωρίζετε, την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών στη Δ/νση Εκπ/σης Χανίων. Ο Δ/ντης Εκπ/σης, μας δέχτηκε και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας. Θα σταθώ σε μία ερώτησή μου “Εάν προτίθεται να κρίνει κάποιον από τους κληθέντες δ/ντες ως ελλιπή...” όπου απάντησε αρνητικά.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Είτε το θέλουμε είτε όχι το πρώτο λιθαράκι της διαφοροποίησης και του διαχωρισμού των συναδέλφων από τους δ/ντες των σχολικών μονάδων μπήκε στο νομό μας. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιος συνάδελφος ενδεχομένως να κριθεί ελλιπής ενώ ένας δ/ντης σχολικής μονάδας βρίσκεται στο απυρόβλητο. Πώς (θα) έκρινε ο Δ/ντης Εκπ/σης εκείνους τους δ/ντες σχολικών μονάδων οι οποίοι παρέκαμψαν το σύλλογο διδασκόντων; Τι βαθμό κατάφεραν να αποσπάσουν μιλώντας για την λειτουργία του συλλογικού οργάνου της σχολικής τους μονάδας κατά την αξιολόγησή τους από το Δ/ντη Εκπ/σης;

Ως εκπρόσωπος της ΔΟΕ Χανιών με την Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών καλώ το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων να επικοινωνήσει άμεσα με συναδέλφους (και όχι δ/ντες) σε όλες τις σχολικές μονάδες και να ενημερωθεί εάν πραγματοποιήθηκε σύλλογος διδασκόντων για να παρθεί απόφαση για την στάση της εκάστοτε σχολικής μονάδας στο ζήτημα της ΑΕΕ. Δεύτερον, ζητώ άμεσα να συγκληθεί το ΔΣ του συλλόγου σε περίπτωση όπου οι καταγγελίες επαληθευτούν και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης για την ορθή λειτουργία εκείνων των σχολικών μονάδων.

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

Αντώνης Τσαλαπάκης


Ο αντιπρόσωπος στη ΔΟΕ Ν. Χανίων