Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Τι μας είπαν οι σχολικοί σύμβουλοι;



Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κων Πρωτοβαθμιας Εκπ/σης Ν. Χανίων με τους σχολικούς συμβούλους του νομού. Αφού οι σχολικοί σύμβουλοι μας αφουγκράστηκαν με προσοχή κατέθεσαν τις απόψεις τους και έκαναν ξεκάθαρη την στάση που θα κρατήσουν. Επίσης μας κοινοποίησαν τις δύο τελευταίες ανακοινώσεις της ΠΕΣΣ (30/8 και 29/9).

Όσον αφορά το πρόγραμμα και την εναλλαγή των εκπαιδευτικών στο ολοήμερο τμήμα του νηπιαγωγείου θεωρούν ότι είναι <<το τελευταίο που θα πρέπει να σταθούμε και λιγότερο σημαντικό από την ίδια την φύση του προγράμματος>>. Η δουλειά του σχολικού συμβούλου είναι να θεωρεί το πρόγραμμα που του υποβάλουν αφού αυτό συμβαδίζει με τους νόμους της πολιτείας.

Στους σχολικούς συμβούλους των δημοτικών σχολείων φάνηκε ότι το ρεύμα ακολουθεί τις επιταγές και τις προσταγές των πρόχειρων νομοθετημάτων του Υπουργείου Παιδείας ενώ υπάρχουν και κάποιοι που έχουν διαφορετική άποψη σε κομβικά θέματα. Τι μας είπαν λοιπόν;

Οι ενισχυτικές διδασκαλίες θα εγκρίνονται εφόσον ο αριθμός των πλεονάζων ωρών ανά σχολική μονάδα δεν είναι υπερβολικός. <<Δεν μπορούμε να έχουμε σχολικές μονάδες με 25- 30 ώρες ενισχυτική διδασκαλία.>> Η ανάθεση του μαθήματος της 2ης ξένης γλώσσας ως συνεχόμενο δίωρο δεν είναι παιδαγωγικά ορθή τακτική.<<Μόνο κατ' εξαίρεση λόγω μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης θα μπορούσε να γίνει δεκτό.>>. Κάθετα αντίθετοι υπήρξαν με την ανάθεση ωρών ειδικότητας στο δάσκαλο της τάξης.

Δύο ήταν τα ζητήματα όπου οι απόψεις διίστανται.
1) Ο δ/ντης του σχολείο εφόσον δεχτούμε ότι καλύπτει κάποια ανάγκη μπορεί να αναλάβει ώρα σίτισης και ώρες από το τμήμα ένταξης* εάν δεν καλύπτονται από το ωράριο του υπεύθυνου εκπαιδευτικού. Άλλη άποψη θεωρούσε ότι θα πρέπει να ελεγχθεί πλήρως το νομικό πλαίσιο για την ανάθεση αυτών των ωρών.
2) Όσον αφορά την ανάθεση της ώρας της σίτισης σε δύο εκπαιδευτικούς η μεγαλύτερη μερίδα των σχολικών συμβούλων θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Υπήρξε φυσικά και ο αντίλογος μέσα από την ομάδα τους.<<Μπορούμε να πάρουμε απόφαση λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών, 2 ολοήμερα τμήματα, 2 εκπ/κοι, 2πλές ώρες σίτισης.>><<Είναι επισφαλές να μιλάμε για 50 μαθητές σε μια αίθουσα όταν ο ΟΣΚ προβλέπει 1,5τμ ανά μαθητή>> χωρίς τα βαριά έπιπλα.

Ως μέλη της ΕΚΕ Ν. Χανίων υποστηρίξαμε ότι ακόμα και εάν διαφωνήσουμε με τις αποφάσεις που έχουν πάρει οι σχολικοί σύμβουλοι θα πρέπει να βγει από πλευράς τους μια ανακοίνωση προς τα σχολεία ώστε οι διευθυντές αλλά και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν, πέραν των όσων γράφονται παραπάνω, την δική τους θέση.

Φυσικά και δεν μπορούμε να μπούμε στο ρόλο και στη θέση των σχολικών συμβούλων. Φυσικά και είναι απαραίτητη και καταλυτική σε πολλά ζητήματα η άποψη τους. Δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι ήταν, είναι και θα είναι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Δεν θα πρέπει να ξεχνούν πως η τάξη μας περιμένει όλους γιατί ό,τι συντηρείται πολλά χρόνια φθίνει. Δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι η επίσημη θητεία τους τελείωσε πριν από ένα χρόνο... Όλοι οι συνάδελφοι που είναι σε θέσεις ευθύνης οφείλουν να μην ακολουθούν μόνο όσα λέει το υπουργείο παιδείας γιατί απλά γίνονται εντολοδόχοι και δε βοηθούν πουθενά τον κλάδο. Τι θα έκαναν σε μια νέα αξιολόγηση; Αν πραγματικά συμφωνούν με όσα διεκδικεί η εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα πρέπει να της ζητάνε <<σιωπηρά>> να συμβιβαστεί.

Εμείς, πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να λυθούν με συνεννόηση όλων των παραγόντων στο δημόσιο σχολείο και είμαστε ανοιχτοί να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση καθώς τα προβλήματα είναι κοινά.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Μαυρογεννάκης Γιώργος

Ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ
Τσαλαπάκης Αντώνης
Αν/της αιρετός ΑΠΥΣΠΕ